Conferinţele Club Feroviar dezbat proiectele feroviare majore ale României

Lansarea de noi proiecte în infrastructura feroviară şi prioritizarea acestora în politicile de transport determină România să îşi restabilească poziţia între statele europene ce se axează pe dezvoltarea unui sistem de transport ecologic, eficient şi calitativ.
2011 a însemnat, pentru sistemul de transport feroviar naţional, un an în care s-au continuat proiectele existente, dar şi un an în care s-au pus bazele a noi proiecte ce vor demara în 2012, anunţându-se investiţii masive în transportul feroviar şi urban.
Pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii, precum şi pentru proiectele aflate în faza de pregătire pentru Coridorul IV, se preconizează investiţii de peste 7 miliarde de euro. Pentru perioada următoare, au fost semnate de către CFR SA primele trei contracte majore finanţate prin programul POS-T 2007-2013, în valoare de peste 700 milioane de euro.

Pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii feroviare ce contribuie la Conectarea Europei, proiecte co-finanţate de Uniunea Europeană, România ocupă primul loc în Top 27 proiecte europene.  “O mare parte din Coridorul IV Pan-European ce leagă Dresda de Constanţa va fi finalizat în 2015, pentru a lega România de centrul Europei. De asemenea, obiectivul nostru principal este de a finalize proiectele de reabilitare pe acest tronson şi să ne concentrăm să avem proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020”, a declarat Marius Corduneanu, director general adjunct pe proiecte europene, în cadrul CFR SA, care va pune în dezbatere aceste proiecte în cadrul Conferinţelor Club Feroviar 2012, care au ca temă, pe segmentul de infrastructură, „Dezvoltarea infrastructurii feroviare – politici, proiecte şi tehnologii, organizată de Club Feroviar şi Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF), eveniment desfăşurat în perioada 22-23 februarie 2012 la Sibiu (România). 

De asemenea, conferinţa va pune în discuţii şi proiectele demarate pe partea de transport urban, care beneficiază de finanţări pentru realizarea proiectelor. Astfel, în sistemul de transport cu metroul există o serie de proiecte anunţate. La sfârşitul anului, Metrorex a anunţat demararea proiectului Magistralei 6 către Aeroportul Otopeni, prin semnarea contractului de consultanţă în valoare de peste 60 de milioane de euro. Întreg proiectul ajunge la o valoare de 1 miliard de euro. Un nou proiect demarat este extinderea Magistralei 4, lansând licitaţia internaţională pentru realizarea secţiunii de linie Parc Bazilescu – Străulești, contractul având o valoare de peste 200 milioane de euro. Pentru realizarea proiectului Magistralei 5, s-a contractat un credit de 900 milioane de euro, din care 465 milioane de euro de la BEI, restul fiind asigurat prin bugetul de stat. În prezent, Metrorex are la dispoziţie 2 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare. De asemenea, compania de transport subteran ar putea fi inclusă în viitoarea listă a Programului Operaţional Sectorial-Transport 2014-2020 pentru a beneficia de finanţările UE.

Concluziile conferinţei ce vizează proiectele de infrastructură vor sta la baza unor serii de acţiuni intreprinse în cadrul programului “Platforma România Feroviară 2020”. Evenimentul este susţinut de Alstom, ECM, Grup Feroviar Român, Siemens, Wiebe, FCC, Isaf, Porr, Spiact Craiova, Swietelsky, Strabag, voestalpine Vae Apcarom, Vossloh şi Kapsch.
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa: www.conferinte.clubferoviar.ro


Share on:
Facebooktwitterlinkedinmail

 

RECOMMENDED EVENT: